Funderingslabel
In Nederland bestaat momenteel het gevaar van verzakking voor ongeveer één miljoen huizen door het lage grondwaterpeil. Daarom krijgen woningen vanaf juli 2021 niet alleen meer een energielabel maar ook een funderingslabel.
Welke impact heeft dat voor de waarde van jouw huis?
Door de enorme droogte van de laatste jaren is er sprake van een zorgwekkend lage grondwaterstand waardoor honderdduizenden woningen dreigen te verzakken.
Volgens funderingscentrum KCAF (Kennis Centrum Aanpak Funderingsproblematiek) vallen er momenteel ongeveer 250.000 huizen in de ‘hoge risico categorie”!
Woningtaxateurs gaan daarom met ingang van juli 2021 een funderingslabel op nemen in hun taxatierapport. Zo weten toekomstige woningeigenaren nog beter waar ze aan toe zijn
Bij het toekennen van het funderingslabellabel zal onder andere worden gelet op de grondwaterstand, op wat voor soort bodem het huis staat en de huidige staat van de fundering.
Net als bij het energielabel zal de woning worden voorzien van een label A, B, C, D of E, waarbij vanaf D geldt dat een huis tot een grotere risicogroep hoort.
Dat houdt echter niet in dat het huis direct zal instorten maar wel dat oplettendheid gewenst is !
Wanneer je jouw huis wilt gaan verkopen, dan zal een slecht funderingslabel wel van invloed zijn op de waarde van jouw woning omdat een mogelijke koper zeker zal gaan proberen om de kosten voor herstel van de fundering, of volledig nieuwe fundering, van de verkoopprijs af te krijgen.
Deze funderingsherstelkosten variëren van enkele tienduizenden euro’s tot wel een paar ton.
De kosten liggen zo een beetje tussen de 800 en 1500 euro per vierkante meter.
De oorzaken van funderingsproblemen
De lage grondwaterstand ligt vaak ten grondslag aan de funderingsproblematiek. Als de fundering ‘droog’ komt te staan, dan wordt deze namelijk “aangetast” en ontstaat er palenrot en verzakking.
Met name huizen die zijn gebouwd voor 1970 zijn vaak op houten palen gefundeerd.
Tegenwoordig is dat bijna altijd een fundering met betonnen palen.
Naast het probleem van een te lage waterstand, wordt ook de grondwaterstand kunstmatig omlaag gebracht. Dit wordt gedaan om wateroverlast in steden en dorpen tegen te gaan. Zo worden mede de boeren tegemoet gekomen en kunnen zij hun landerijen goed bewerken.
Schade
De kosten om funderingen te vervangen of herstellen loopt aanzienlijk in de papieren. Het gaat om miljarden. Hoe droger het wordt, des te meer woningen problemen krijgen.
De schade wordt namelijk niet gedekt door de verzekeraars.
De politiek keuze om het grondwaterpeil te verlagen, leidt tot enorme onvrede omdat de kosten van de gevolgen hiervan bij woningeigenaren komt te liggen. Niet bij het waterschap of de politiek.
STERK! Makelaars vindt het een goede zaak dat er met een funderingslabel gewaarschuwd wordt voor de staat van de fundering van woningen, maar vindt ook dat de waarde van het label niet moet worden overdreven. Door droogte is de verslechtering van funderingen namelijk al jarenlang een groter wordend probleem in Nederland. Een funderingsproblemen inschatten is echter ook hartstikke moeilijk en het proces is bovendien duur.
Een funderingsonderzoek behoort altijd tot de mogelijkheden bij aankoopbegeleiding door ons.
Meer weten? Bel ons!
Samen Sterk !
Vanaf juli 2021 funderingslabel
Droogte
Lage grondwaterstand
Is het huis gebouwd voor 1970?
Houten paalfundering onder jouw woning ?
Betonrot in funderingsbalken ?
Huis kopen in Herensingelkwartier ?
Huis kopen in het "Rode Dorp" ?
Neem altijd een aankoopmakelaar mee !


